Eerste blog

7 tips om je gezondheid een boost te geven met nordic walking.

Het is al weer zo’n 10 jaar geleden dat Nordic walking een echte hype was. In mijn werk merk ik dat veel mensen tegenwoordig wel denken te weten hoe het moet en er op eigen houtje aan beginnen. Jammer! Er zijn toch echt een paar zaken die aandacht verdienen voordat je het optimale rendement uit je nordic walking activiteit haalt. Met welk materiaal ga je lopen en met welke techniek? En wat is je doel, wat wil je bereiken?

Voor iedereen die (gezonder) wil gaan bewegen heb ik de volgende belangrijke tips op een rijtje gezet.

  1. Doe mee aan een kennismakingsles nordic walking om te ervaren of het iets voor je is.

Lopen is iets dat we al in ons eerste levensjaar leren. Dus dat kan je! Je bent er zelfs ervaren in. Toch kan er in een mensenleven heel wat gebeuren dat ervoor zorgt dat je nog maar weinig loopt of moeilijk loopt. Denk aan een zittende leefstijl of gezondheidsproblemen. Je verliest de routine, de conditie, coördinatie of spierkracht. De meeste mensen die in hun dagelijks leven nog zonder hulpmiddel lopen kunnen zonder probleem meedoen aan een kennismakingsles. Sommige ouderen, die met stok of rollator lopen, kunnen echter ook goed meedoen. Overleg van tevoren met je instructeur/trainer.

  1. Volg een cursus bij een gediplomeerd instructeur.

De ene instructeur is de andere niet! Vanuit verschillende invalshoeken en achtergronden worden instructeurs opgeleid. Sommigen werken vanuit een atletiekvereniging, anderen zijn sportinstructeur. Zelf ben ik oefentherapeut Mensendieck en heb daarom verstand van houding en beweging. Mede daarom ben ik ook zo idolaat van nordic walking. Ik ben aangesloten bij de INWA. Door mijn achtergrond vragen vooral ouderen mij nogal eens: ‘zou dat nordic walking ook wat voor mij zijn’? Gelukkig kan ik zeggen dat het altijd wel te leren valt. Vaak gaat de loopafstand en conditie er enorm op vooruit. En op de vraag of het op jouw leeftijd ook te leren is kan ik zeggen dat mijn jongste deelnemer 7 jaar was en de oudste 88.

  1. Koop echte nordic walking stokken van een goed merk.

Tijdens de kennismakingsles en cursus krijgen mijn cursisten stokken te leen. Zo sta je niet meteen voor grote kosten en kun je eerst kijken of het je aanspreekt en of je het volhoudt. Pas na afloop van de cursus geef ik een stokken-advies. Dat is o.a. afhankelijk van je lichaamslengte, maar ook van de snelheid waarmee je loopt en de ondergrond (verharde of bospaden). Een goed merk is Exel of Leki. Het voordeel van een goed merk is dat er losse onderdelen verkrijgbaar zijn (en blijven). Ik werk niet met verstelbare stokken. Veel mensen die al stokken hebben gekregen of gekocht vóórdat ze beginnen met lessen hebben de zgn. (berg-) wandelstokken. Leuk voor de vakantie in Oostenrijk, maar echt iets anders dan nordic walking stokken voor in het vlakke Nederland. Behalve naar de lengte moet je ook kijken naar de polsband (strap) en de asfaltdoppen. Een goede techniek staat en valt met een goede polsband.

  1. Oefen regelmatig om de techniek onder de knie te krijgen.

Als je de techniek éénmaal geleerd hebt is het belangrijk deze verder in te slijpen tot een automatisme. Er is heel veel te zien en te lezen op internet, in boeken, op video’s en DVD. Maar kijken naar hoe het moet is iets heel anders dan het zelf doen en ervaren. En persoonlijke aandacht voor die onderdelen waar jij moeite mee hebt. Een ervaren instructeur helpt je daarbij. De meeste ervaren en betrouwbare instructeurs zijn bovendien vaak aangesloten bij verenigingen of hebben een eigen bedrijf in (nordic) wandelactiviteiten. Je kunt dan wekelijks meelopen in een groepje. Zo heb je altijd een wandelmaatje en door regelmatig te oefenen/wandelen bereik je sneller resultaat (betere conditie, afvallen). Bovendien werkt het voor de meeste mensen beter als ze weten dat de groep staat te wachten … Vooral op dagen dat de weersomstandigheden niet zo heel uitnodigend zijn.

  1. Koop een paar goede wandelschoenen.

Als je al wat langer bezig bent met nordic walking is de kans groot dat je wandeltempo hoger wordt en je stappen groter. Dan is het tijd om eens goed naar je schoenen te kijken. Heb je voldoende bewegingsvrijheid rondom je enkels? Vooral als je met bergwandelschoenen begonnen bent moet je opletten dat de veters niet te hoog dicht zitten. Ik adviseer meestal de bovenste 2 oogjes niet vast te maken. En de zolen van je schoenen moeten goed buigzaam zijn voor een goede voetafwikkeling. Bergschoenen willen nog wel eens een harde zool hebben. Zo kan het zijn dat je last krijgt van hielspoor of achillespezen. Ook belangrijk is een goed contrefort (deel van je schoen waar je hak zit). Dit speelt een rol bij de stabiliteit van je voet/enkel. Een zaak waar ze outdoor- of hardloopschoenen verkopen geeft vaak goed advies en heeft ruime keuze. Met mijn doorgezakte, brede platvoeten en zwakke enkels loop ik al jaren prettig op schoenen van Meindl.

  1. Kijk hoe anderen het doen.

Als je toch aan de wandel bent, kijk dan eens hoe anderen lopen. Soms kom je ineens iemand tegen in het bos waar je iets aan opvalt. Die loopt heel langzaam of heel hard. Zet de stokken rechtop, zodat hij zijn nek er bijna over breekt. Kijken naar een ander maakt je bewust van wat je zelf doet. Ik zie regelmatig in het bos een dame lopen die de asfaltdoppen er nog op heeft zitten. En ook op het strand heb ik dit al eens gezien. Dan haal je toch duidelijk niet het maximale effect uit deze activiteit. Sterker nog, het kan gevaarlijk zijn omdat je niet voldoende grip heb om met de stokken in de grond te prikken. Evenzo is het op de verharde weg niet slim om zonder asfaltdoppen te lopen: de harde metalen punt kan wegschieten. Waardoor jij lelijk kunt vallen.

  1. Neem na een half jaar een herhalingsles.

Heb je geen zin om in een groepje te wandelen, maar loop je alleen of met een buurvrouw of vriendin? Dan is dat vaak erg goed voor de gezelligheid. Maar praten en breien tegelijk ….. Je ontwikkelt gaandeweg je eigen stijl. Ik zie regelmatig mensen lopen met de stokken letterlijk als breinaalden opzij stekend! Dan is het goed om nog eens contact op te nemen met je instructeur  om enige aanwijzingen te ontvangen. Zodat jouw techniek goed is en goed blijft. En je met veel plezier en zonder blessures bezig kunt blijven met nordic walking.